Ombyggnad/renovering

För ombyggnad/renovering krävs skriftligt godkännande av styrelsen innan du startar ombyggnaden/renoveringen. Ring eller maila Storholmen Förvaltning (fastighetsförvaltaren) eller logga in på deras hemsida www.dwoqdirect.se och beskriv din ombyggnad/renovering via fliken "Övriga ärenden". När ansökan är komplett kontaktar Storholmen Förvaltning Styrelsen för godkännande. Storholmens kontaktuppgifter hittar du här på hemsidan under fliken "Kontakt".

Kom ihåg att alltid få skriftligt godkännande av styrelsen innan du startar en renovering eller ombyggnad.

VIktigt att tänka på - om eventuella skador/läckage etc på/i fastigheten går att härleda till er renovering kommer föreningen att håller er personligen ansvariga för, föreningen kommer inte driva något ärende mot entreprenörer som ni har anlitat, så för er egen del är det av yttersta vikt att era entreprenörer har godkända försäkringar och certifikat ifall något skulle bli fel vid arbetets utförande eller i framtiden.

OBS!

Styrelsen i samarbete med entreprenörer för stambytet tagit beslut att införa ett stopp för ALLA renoveringar som innefattar ingrepp i stående stammar fram tills dess att projektet "stambyte 2024" är genomfört i er huskropp.

För ombyggnad/renovering i samband med stambytet kontakta först projektledare Henrik Tottras eller Anders Appelgren för godkännande, därefter Ted Sime på Metrolit (entreprenör för stambytet). Läs också informationen under fliken ”Stambyte 2024” där också kontaktuppgifter finns.

Renoveringar som innefattar ingrepp i stående stammar efter stambytet måste alltid godännas av Storholmen Förvaltning och styrelsen.

 

Övrig information avseende ombyggnad och renovering:


Ombyggnader och renoveringar styrs av bostadsrättslagen och föreningens stadgar.

Bostadsrättslagen 7 kap § 7 stadgar säger följande:
”Bostadsrättshavaren får inte utan skriftligt godkännande av styrelsen tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar

  • ●  Ingrepp i en bärande konstruktion.
  • ●  Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten.
  • ●  Annan väsentlig förändring av lägenheten.
    Styrelsen får inte vägra att medge tillstånd till en åtgärd som avses i första stycket om inte åtgärden är påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.
    I stadgarna får föreskrivas att styrelsen tillstånd inte behövs för att utföra en åtgärd som avses i första stycket”

    Regler för medlemmar Brf Bygatan vid ombyggnad/renovering

  1. Om du skall göra en ombyggnad enligt bostadsrättslagen kap 7§7 skall du ha ett skriftligt godkännande av föreningens styrelse
    1.1 Vad är väsentliga ändringar? Väsentliga ändringar är sådana som till exempel

    berör bärande konstruktioner, som avsevärt förändrar planlösningen, eller som påverkar ventilation, vatten och avlopp. Du måste kunna visa upp intyg om väggarnas kvalitet. Om det är osäkert huruvida en vägg är bärande eller inte, måste du anlita en byggnadskonstruktör eller hämta in säkra uppgifter via byggnadsnämnden.

  2. Förändringar som kräver bygglov skall alltid ha styrelsens skriftliga tillstånd. Förändringar med ritningar skall bifogas vid ansökan.
  3. Arbetet skall vara fackmannamässigt utfört och i delar där det krävs certifierade hantverkare (el- och vvs installationer etc) skall sådana hantverkare anlitas. Boverkets regler skall följas. Branschregler skall följas.
  4. Kontrollera att dina hantverkare har ansvarsförsäkring/företagsförsäkring.
  5. För att undvika framtida vattenskador,ska du vid renovering/ombyggnad i våtrum följa Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK). Golvbrunnen måste bytas om den är äldre än 1991.
  6. Om golvbrunnen är av tidigare modell än år 1991 måste funktion av golvbrunn testas noggrant om golvbrunnen skall behållas.
  7. I samband med renoveringar måste man alltid veta var avstängningskranar finns till tappvatten (kallt och varmt vatten) och värmevatten.
  8. Arbete med hög ljudnivå som kan störa andra får endast utföras mellan 08.00-16.00.

9. Endast Tele2 personal får göra ingrepp i kabel-tv nätet, detta på grund av att det kan störa signalerna i hela systemet.

10.En fackman får lov att flytta på bredbandsuttaget. Betänk dock att en förlängning av bredbandskabeln kan innebära att maxlängden mellan de aktiva utrustningarna dator och switch i källaren överskrids med dålig överföring som resultat.

11.Du får inte sätta igen befintlig ventilation, eller ändra till annan typ av ventilation.

12.Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Det får inte läggas i föreningens grovsoprum eller container och inte heller belamra gemensamma utrymmen, som trapphus, källargångar, vind och gårdar.

13.I övrigt gäller bostadsrättslagen samt Brf Bygatans stadgar.

Installation av disk och tvättmaskin samt kyl/frys

På grund av stora risker för vattenskador i lägenheter gäller gällande följande särskilda föreskrifter.

  1. Installation av disk-och tvättmaskiner får endast ske i enlighet med gällande branschregler. Installationen skall ske av behörig VVS fackman och elektriker.
  2. Vid montering av tvättmaskin bör aquastop(flödestoppar)monteras.
  3. Kyl/frys skall stå på ett vattentätt underlag.
  4. Kontrollera med ditt eget försäkringsbolag vilka specifika regler som gäller för disk- och tvättmaskin.

Bilning i golv

Inför all bilning i golv så skall fastighetsförvaltaren kontaktas och vid behov skall värmesystemet tappas ur för att skador på värmerör i golv inte kan orsaka vattenskador.

Om en bostadsrättsinnehavare/hyresgäst upptäcker vattenskada skall omgående följande ske:

  • ●  Bostadsrättsinnehavaren anmäler skadan till Storholmen Förvaltning, detta gäller dygnet runt.
  • ●  Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag.

    Vid alla skador skall Brf genom sitt försäkringsbolag besiktiga och åtgärda skadan. Ansvarsdelen regleras genom Brf Bygatans försäkringsbolag och bostadsrättsinnehavarens/hyresgästens försäkringsbolag.